Pianistul NICOLAE DUMITRU

 

Nu demult, am primit drept cadou un CD cu un concert superb inregistrat la Moscova avandu-l ca solist pe prietenul meu de peste 30 de ani, care a studiat cu mine demult, „gandirea structurata si creativa” si a exersat comportamentul aferent. Acum, dupa studii de exceptie la celebrul conservator din Moscova, este un pianist concertist cunoscut si recunoscut ca valoare in intreaga Europa, iar steaua lui este in continua ascensiune. 

            La admiterea in conservator a uimit printr-o conceptie muzicala care nu era in acord nici cu varsta nici cu pregatirea tehnica de la acea ora. Examinatorii i-au spus ca „aceasta performanta nu poate fi explicata decat daca a avut o pregatire matematica ori sportiva de exceptie”, iar Nicusor – cum ii spun si acum - le-a avut pe amandoua, una integral de la mine, cealalta partial, caci a facut si iahting de performanta. Aceste lucruri mi le-au povestit de nenumarate ori – FARA NICI UN INTERES - atat el cat si mama sa, o persoana cu totul speciala ca mama, prieten, spirit liber si profund, intelectual de mare clasa. Sunt o familie cu doua calitati rarisime, din nefericire pentru societatea noastra: cunosc si recunosc valoarea in afara oricarui interes meschin si pastreza prietenia indiferent de fluctuatiile „vremilor”. Prieteni adevarati – pe viata.

            Asemenea recunoastere este pentru mine cea mai mare recompensa. Multumesc Nicusor!

Multumesc mai ales insa, pentru ca imi oferi prilejul sa pot da tinerilor un exemplu atat de greu de gasit astazi. Ai renuntat la o perspectiva excelenta si pusa aproape pe tava (in economie) pentru a-ti urma, cu eforturi si sacrificii inimaginabile, vocatia ta – marea muzica si … AI  CASTIGAT pentru NOI TOTI, publicul de arta inaltatoare sufleteste.

Martie 2011

Pe "Nicusor" il puteti vedea si auzi cu mare placere pe http://concerto.org.ro/

2014.